Adventsstjärna

Adventsstjärnan kommer även den från Tyskland och fick sitt stora genombrott i Sverige efter andra världskriget, mycket troligt på grund av bristen på stearin. Seden introducerades i Sverige 1912 av Julia Aurelius (Sven Erik Aurelius fru) men kommer ursprungligen från hernhuterna (en evangelisk brödraförsamling) i Tyskland. En lärare på en av deras internatskolar fick på 1880-talet en ide att han skulle tillsammans med eleverna smycka skolan med pappersstjärnor med plats för ett ljus i under adventstiden.
En pappers- och missionsbokhandlare i byn Hernhut började tillverka en monterbar stjärna med löstagbara taggar för försäljning efter hernhuternas adventsstjärnor. Modellen var klotformad med taggar åt alla håll, ljuset inuti stjärnan kom från en liten olje- eller fotogenlampa som senare byttes mot en glödlampa. Den första gången ordet adventsstjärna nämns är 1934, samma år som de tyskimporterade stjärnorna börjar säljas i Sverige. Den typiska herrnhutiska stjärnan består av 17 fyrkantiga och 8 trekantiga spetsar som sätts samman och bildar en stjärna som strålar åt alla håll.
De tyska stjärnorna var ganska dyra i inköp och 1941 började Erling Persson (Hennes & Mauritz grundare) massproducera en billigare stjärna. Den sju uddiga pappstjärnan som fortfarande är vanlig i våra adventsfönster är hans skapelse. Denna stjärnan var platt och hade taggarna bara åt sidan så den kunde hängas i fönstret istället för i en dörr eller mitt i rummet som man fick göra med de tyska klotformade stjärnorna. Konstruktionen var hopfällbar och detta gjorde den både lätt och billig att transportera men även lätt för köparen att plocka ner och lägga undan till nästa advent.
Numera finns det en massa olika sorters adventsstjärnor, men originalet (döpt till Tindra Kristall) finns fortfarande att köpa i handeln innan advent, men numera är den gjord i Hong kong istället för i Sverige.
Adventsstjärnan symboliserar stjärnan som tändes ovanför stallet i Betlehem vid Jesu födelse.

julstar