Tomten

Den moderna svenska tomten har plockat delar från tre olika väsen, Biskop Nikolaus från kristendomen, hustomten från den nordiska mytologin och från en välkänd amerikans dikt och de tomtar som har ritats efter den modellen.

Kristendomen

Den kristna tomten härstammar från Biskop Nikolaus som var känd för sin givmildhet. Han föddes i mitten av 200-talet i Patara i Lykien (nuvarande Xanthos i Turkiet), han var enda barnen och när föräldrarna dog ärvde han en större förmögenhet som han använde till att hjälpa fattiga och behövande.
Redan då biskopen i Myra dog omkring år 280 var Nikolaus så älskad och känd att man enhälligt valde honom till ny biskop och han fortsatte på samma sätt att hjälpa de fattiga och de i nöd.
Han finns också med i listan på de delegater som samlades vid den mycket viktiga synoden i Nicea år 325, då man bland annat skrev ned den Nicenska trosbekännelsen, som vi ber och bekänner vid större högtider.

En av de legender / historier som finns om Biskop Nikolaus är att han hjälpte en familj med ekonomiska svårigheter att skaffa fram hemgift till familjens tre döttrar. Fadern hade planerat sälja döttrarna till en bordell då han inte hade råd att ge dem någon hemgift. Nikolaus hörde talas om detta och en natt gick han till deras hem och slängde in tre guldpåsar genom ett fönster. Detta gjorde att döttrarna slapp bli sålda och fadern slapp leva resten av sitt liv i skam.

Efter sin död blev han skyddshelgon för barn, sjömän, fiskare, de falskt anklagade och många städer (bland annat Moskva, Portsmouth och Friborg). Han är även Rysslands skyddshelgon sedan 700-talet.

På 500-talet började Nikolaus kulten breda ut sig inom det bysantinska riket och runt sekelskiftet hade den spridit sig till Italien, Tyskland, England och Frankrike. Biskop Nikolaus blev senare helgonförklarad och den 6 december firar man hans helgon dag i den katolska kyrkan genom att en man klädde ut sig till biskop i röd dräkt, vitt skägg och med biskopsstav och delade sedan ut godis och leksaker.
I vår svenska almanacka har Nikolaus och Niklas namnsdag den dagen.

Nordiska mytologin

Från den nordiska folktron kommer gårdstomten, han var ett övernaturligt väsen som höll koll på gården och speciellt djuren i stallet och ladan. 118616554_52b822f11ccabHan kom inte bara till julen utan fanns året om på gården. Gårdstomten levde på gårdarna och var vänliga, fredliga men med ett hemsk humör. De var vänliga och fredliga så länge man lämnade de ifred och man inte gjorde något ont mot dem. Gårdstomten var ungefär lika stor som ett barn men hans kropp och ansikte liknade en gammal man klädd i grå kläder med en luva (antingen röd eller grå) med vitt eller grått skägg och vitt hår. Gårdstomten bodde i stallet, på loftet, i kvarnen eller under boningshuset. Han skötte gårdssysslorna och kontrollerade så folket på gården skötte sig. Hade bonden en nöjd tomte på gården hade han även fina välskötta kreatur. Speciellt hästar var väldigt kärt för tomten, den bonde eller dräng som inte gav hästarna tillräckligt med foder eller omvårdnad kunde räkna med en örfil eller en spark där bak i det dolda.

För att få gårdstomten att trivas satte folket på gården ut att grötfat med en klick smör på julaftonsmorgon. Stod den inte punktligt blev han rasande och det var inget man önskade sig på gården. Gårdstomten gjorde så grödorna växte bra och att arbetet blev gjort ordentligt.
Det var bra att ha en gårdstomte på gården så länge man inte stötte sig med honom för han kunde ställa till med en hel del jäkelskap som hämnd.

Svenskarnas bild av tomten formades av två person, Viktor Rydberg som skrev dikterna “Lille Viggs äventyr på julafton” och “Tomten” och Jenny Nyström som illustrerade dessa två texter och målade julkort och julbonader.

Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.
1322424Jenny sa själv att hon inte visste var tomtens drag kom ifrån utan hon bara tyckte att han skulle se ut på ett visst sätt. Hon hade lyckats att göra Tomten till varken en vacker gubbe eller till ett vidunder av fulhet och den snälle svenske julklappsutdelande tomten var född.
Dessutom sa hon att vår svenska jultomte ska vara gråklädd.

Amerikansk dikt

Dagens rödvita tomte är inspirerad av den tomte Thomas Nast ritade åt Harper´s Weekly 1862 (inspirerad av dikten “The night before Christmas” av Clemens Clarke Moore) och den tomte som Haddon Sundblom ritade åt The Coca Cola company 1931.
thomas nast

Twas the night before Christmas, when all through the house
Not a creature was stirring, not even a mouse.
The stockings were hung by the chimney with care,
In hopes that St Nicholas soon would be there.

The children were nestled all snug in their beds,
While visions of sugar-plums danced in their heads.
And mamma in her ‘kerchief, and I in my cap,
Had just settled our brains for a long winter’s nap.

When out on the lawn there arose such a clatter,
I sprang from the bed to see what was the matter.
Away to the window I flew like a flash,
Tore open the shutters and threw up the sash.

The moon on the breast of the new-fallen snow
Gave the lustre of mid-day to objects below.
When, what to my wondering eyes should appear,
But a miniature sleigh, and eight tinny reindeer.

With a little old driver, so lively and quick,
I knew in a moment it must be St Nick.
More rapid than eagles his coursers they came,
And he whistled, and shouted, and called them by name!

Läs hela dikten här
clement c moore
Han är en glad, överviktig man med vitt skägg och en körsbärsröd näsa. Tomtens röda dräkt kommer inte från Coca Cola som många tror utan från färgen på biskopsdräkten Sankt Nikolaus bar under sin livstid och färgen på dräkten som Thomas Nast hade på tomten han målade.
Det Coca Cola gjorde med sina tomtebilder var att föra ut den tjocka glada jultomten till de flesta hörn på jorden.