Dryck

Glögg
Ordet glögg är ganska nytt och kommer av ordet glödg (bildat av verbet glödga – “värma upp”) drycken har dock gamla anor.

Ursprunget kommer från antikens Grekland där de kryddade sitt vin för att piffa upp surt vin.
I Sverige började man dricka kryddat vin redan från 1500-talet, på den tiden ansågs kryddor vara hälsobringande. En av de som anammade drycken var Gustav Vasa och hans favorit var en blandning av Rehnvin, socker, honung, kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor.

Inspirerad av den franska drycken Brulôt började det Svenska folket servera upphettad cognac med smält socker i. Cognacen ersattes snart med vin och drycken började likna det vi idag kallar glögg.

Glögg delas in i två grupper
Vinglögg – Glögg som bara innehåller alkohol från vin, ingen extra alkohol får tillsättas
Starkvinsglögg – Glögg som innehåller alkohol från vin och även tillsatt från andra sorters alkohol

Alkoholfri glögg görs av vin där man sedan tar bort alkoholen innan buteljering

Först i slutet av 1800-talet blev glöggen en jultradition när man satte etiketter på flaskorna med tomtemotiv.

Glöggkryddor och deras medicinska egenskaper.
Ingefära: Hjälper mot åksjuka och sjösjuka. Stimulerar blodcirkulationen främst i hjärnan
Kanel: Stimulerar matsmältningen och aptiten. Har även viss bakteriedödande effekt.
Kardemumma: Stimulerar matsmältningen och har även en slemlösande effekt
Muskot: Fungerar avslappnande och är bra mot sömnsvårighet, magsmärtor och aptitbrist
Nejlika: Smärtstillande effekt mot tandvärk och motverkar även illamående
Pomerans: Stimulerar aptiten och kan även hjälpa vid matsmältningsbesvär.

Blossa har de senaste åren haft som tradition att varje år presentera en exklusiv årgångsglögg, detta har hållit på sedan 2003 och flera andra glöggfabrikanter har börjat plocka upp denna sed.

Blossa 03: Pomerans
Blossa 04: Vinteräpple
Blossa 05: Hjortron & Armagnac
Blossa 06: Lingon & Enbär
Blossa 07: Havtorn & Kanel
Blossa 08: Blåbär
Blossa 09: Clementin
Blossa 10: Saffran
Blossa 11: Arabica (kaffe)
Blossa 12: Yuzu & Ingefära
Blossa 13: Dalecarlia – Nypon
Blossa 14: Lavendel
Blossa 15: Earl Grey
Blossa 16: Kråkbär
Blossa 17: Old Dehli (med smak av solmogen mango, spiskummin och chili)
Blossa 18: di Limone (med smak av Limoncello, rosmarin, timjan och basilika)
Blossa 19: ?

alla-argangar
blossa14  blossa-15-3 in-the-moss  

Julmumma
Julmumma är en gammal juldryck som är en blandning av porter, öl, portvin och sockerdricka. Mumma med kardemumma är en annan vanlig blandning till jul.
En bryggare från Braunschweig i Tyskland som hette Christian Mumme påstås ha gett namn till mumma när den introducerades på marknader 1492 och runt 1800-talet blev det en juldryck här i Sverige.

Julmust
Julmust är en helsvensk läskedryck. Den innehåller malt och humle och är väldigt bubblig och smakstark.
Receptet till musten fick de ursprungliga ägarna från Tyskland där Harry Roberts hade studerat kemi. Under 1910 startade de AB Roberts i Örebro och startade tillverkningen. Receptet är hemligt och endast två personer känner till de exakta ingredienserna. Under 1920-talet lanserades musten som en alternativ måltidsdryck till den då populära mörka ölen (Müncheneröl/Münchenöl). Julmusten har en mörk färg, skummar ordentligt och har smak av humle och malt. Drycken används dock inte som det var tänkt utan har istället blivit hela familjens helgläskedryck.
Förr fanns det massa olika producenter av julmust, men de mindre bryggerierna blev uppköpta av de större och numera finns det bara ett fåtal producenter av julmust. På senare är har det synts en lite ökning i mikrobryggerier som erbjuder sin egen julmust varje år. Lite som det även är på ölbryggerierna numera.
Coca Cola gör stora reklamkampanjer runt jul för att försöka få oss svenskar att förknippa julen med Coca Cola, men hittills har de inte lyckats utan juldrycken nummer ett är fortfarande julmust.
Läs mer om julmust och företaget bakom smaken.
Julmust

Julöl
Julölen har funnits vid julfesterna sedan vikingatiden (midvinterblot) och är lika given nu som då. På vikingatiden var det dock mjöd som dracks och inte öl. En mörk och smakrik dryck som passar till den feta julmaten.
Enligt gammal bondetradition ska julölen bryggas på Anna-dagen (9 december), avsmakningen skedde på Tomas-dagen (21 december).

Svagdricka
Svagdrickan var på 1800-talet nästan en nationaldryck, men har minskat mer och mer. Den finns att få tag i runt jul i livsmedelsaffärer.
Det är en överjäst söt maltdryck med låg alkoholhalt.

Julkaffe
Lagom till jul brukar det komma specialrostningar kallat julkaffe, detta kaffe är rostat med tanke på att det ska passa till den feta tunga julmaten och är ofta väldigt smakrikt och gärna mörkrostat för att få fram alla nyanser i kaffet. Bönorna till detta väljs ut med extra noggrannhet för att kunna presentera ett extra fylligt gott kaffe lagom till jul.