Advent i kyrkan

Advent kommer av latinets Adventus Domini och betyder Herrens ankomst.
Advent omfattar tiden från den fjärde söndagen före jul fram till söndagen innan julafton.
Första advent är första dagen i kyrkoåret och är en av de dagar då det kommer flest människor till kyrkan.
Där sjungs det glädjesånger om den ståndande högtiden bland annat Bereden väg för Herran och Hosianna.
De olika söndagarna i advent har olika teman, första advent har temat Ett nådens år. Andra söndagen i advent har temat Guds rike är nära och tredje har temat Bana väg för Herran. Slutligen fjärde söndagen i advent har temat Herrens moder.

När det kristna julfirandet introducerades i Sverige (kom i samband med att Sverige blir kristet runt år 1000) infördes även adventsfastan. Man skulle vara återhållsam med mat och dryck och bland annat avstå från kött. Fastan var en förberedelse inför den stor glädjehögtiden, man skulle inte ta ut julen i förskott. Vid 1500-talet övergick Sverige till protestantismen och fastan försvann, men stillheten runt advent fanns kvar.
Allt bullrande arbete borde undvikas och istället för det vanliga stökiga utomhusarbetet skulle man istället göra de lite lugnare sysslorna på gården. I det Svenska bondesamhället var adventstiden då man skulle ta det lugnt och ladda upp inför julhelgen.
Även om inte alla numera är kyrkliga firar de flesta ändå advent, numera ser man mer advent som en nedräkning till julen istället för Jesus ankomst. Det är även under advent som adventsljusstaken med fyra stearinljus kommer fram i hemmen och ett ljus tänds varje söndag fram till jul.