Juldagen

Juldagen är den dag de flesta andra länder firar som den stora juldagen, här i Sverige är det istället julafton. På julaftonskvällen tände man en massa levande ljus som skulle skydda gården mot ondskefulla varelser och på juldagens morgon gav sig hela gården iväg på julotta. Folket på gården hade på sig sina bästa kläder och hästen gjordes extra fin med väl snidad sele som var vackert målad. Släden i sin tur var dekorerad med gran kvistar, bjällror och tjärbloss.

Häst & släde
Färden hem från kyrkan var en ren kapplöpning då man trodde att den som kom hem först från julottan skulle bli färdig först med hö skörden kommande höst.
Väl hemma på gården var det åter stilla och lugn och ro som gällde. Bara de allra viktigaste sakerna fick uträttas, man mockade inte hos djuren och man lagade inte mat, men eftersom det fanns gott om rester kvar från julafton var det oftast inget problem.

jultradition.se använder cookies för att kunna ge Dig en bättre upplevelsen. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng