Julkort

Första julkortet gjordes 1843 av britten John Callcott Horsley med en enkel julhälsning "A Merry Christmas and a Happy New Year to you".
Sedan tog snabbt fart och redan 1875 började det massproduceras julkort i USA.

Julkort i Sverige har ofta motiv av jultomtar, ljus, snö, julgran, kyrka. Det finns en massa kända julkorts illustratörer som syns på julkorten år efter år. Jenny Nyström är och har alltid varit populär, det samma gäller hennes son Curt Nyström.
Andra kända julkortstecknare är Aina Stenberg-MasOlle och Eimar Nerman. I Pinterest flödet som är kopplat till denna hemsida samlar jag på svenska julkort med olika konstnärer. Fler läggs till allt eftersom jag hittar nya

Rekordåret när det gäller antalet skickade julkort är 1996 då 62 miljoner julkort skickades med posten, efter det har det skett en nergång. Mycket kan härledas till intåget av internet och elektroniska alternativ till julkort, numera skickas det ca 40 miljoner julkort varje år.

jultradition.se använder cookies för att kunna ge Dig en bättre upplevelsen. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng