Julskyltning

Julskyltning är när butikerna skyltar om sina fönster med juldekorationer och de flesta städer sätter upp sin julbelysning, detta brukar ske runt första advent eller någon av de sista söndagarna i november.
Tyvärr så finns det numera affärer som julskyltar redan i oktober och går ifrån skyltning till första advent.

Just ordet skyltning (att visa vad som finns att köpa i affären) började att förekomma vid mitten av 1800-talet. Då började de flesta affärer ha stora fönster ut mot gatan och gaslampor innanför som gjorde det möjligt för kunderna att se vad som fanns innaför även på kvällarna. Det stora uppsvinget kom dock i slutet av 1800- och början av 1900-talet då elektriciteten började spridas i Sverige.

När jag var mindre var skyltsöndagen något helt annat. Natten mellan lördag och söndag (ibland redan på fredagseftermiddagen) satte handlarna upp brunt papper i hela skylten för att inte visa sin julskyltning innan söndagen. Det var alltid en massa folk som gick runt på stan och tittade i de olika skyltfönsterna, drack glögg och bara njöt av den annalkande julen.

jultradition.se använder cookies för att kunna ge Dig en bättre upplevelsen. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng