Julmarknad

Julmarknader finns det i stort sätt i alla orter runt om i Sverige. En del är mer kända än andra och vissa drar mer folk än andra.
Från början av oktober kan man hitta information antingen på nätet eller i den lokala dagstidningen om de olika julmarknaderna.
På en typisk julmarknad blandas allt möjligt från mat till presenter. Allt de som kan tänkas behövas till julen.
Julmusik i högtalarna, varm glögg i en mugg, frost på marken och nerkylda kinder från den kalla vinden är saker som hör till en julmarknad.
Man behöver inte ens köpa något, det är skönt att bara strosa omkring och njuta av alla intryck.Seden med julmarknad började under medeltiden i den tysktalande delen av Europa. Julmarknaden i Bautzen finns omnämnd 1384 och den i Dresden började 1434. Från början var det menat att julmarknaden skulle ge möjlighet att inhandla varor inför julen, bönder åkte in till staden och sålde sina varor och köpte kryddor och prydnader att ta med hem.
Traditionen med julmarknader spred sig när Tyskar emigrerade till andra länder och numera finns det julmarknader överallt. I Sverige finns det några som är mer kända som drar en massa folk och andra mindre som bara drar lokalbefolkningen.

Gamla_stans_Julmarknad_2009p

Bilden från Gamla stans Julmarknad i Stockholm