Mat

När man säger jul tänker de flesta på julmat (inte barnen som först och främst tänker på julklappar)
För många människor hänger mycket av julstämningen ihop med att få äta en massa god julmat tillsammans med nära och kära. Julmaten är en viktig del av det svenska julfirandet och nu när många familjer är spridda över hela Sverige kan det vara under julen man träffar alla igen.

Det gäller förstås också för andra länder runt om i världen. Ofta äter man extra god mat och speciell mat som man inte äter under andra delar av året.
Exakt vad som finns på julbordet beror dock på vart i världen man bor.
Här i Sverige består julbordet bland annat av julskinka, lutfisk och dopp i grytan, i USA och England äts Kalkon, i Polen karp och i Tyskland gås eller anka.
Det är också stora variationer inom landet, här i Sverige äter man ofta viltkött uppe i norr, julgädda kring Roslagen och lamm på Gotland.

jultradition.se använder cookies för att kunna ge Dig en bättre upplevelsen. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng