Rien Poortvliet

Rien PoortvlietRien Poortvliet är mest känd för sina illustrationerna i Will Huygens böcker om tomtar.
Men han illustrerade även många böcker om vilda djur.
Detta syns lätt i bilderna från böckerna som innehåller många fina bilder på djur i deras naturliga miljö.Rien Poortvliet föddes den  7 augusti 1934 och dog den 15 september 1995, han var en nederländsk tecknare och illustratör som här i Sverige mest är känd för illustrationerna i Wil Huygens böcker om tomtar och hans illustrationer till filmen Trolltyg i tomteskogen.Ett av hans fritidsintressen var jakt och han har illustrerat många böcker om både vilda djur och även om t.ex. hundar.  Rien fick en del kritik från vissa håll då de tyckte det var konstigt att en jägare målade så detaljerade bilder på djur. Riens förklaring var att han bara målade det han såg och varken mer eller mindre.

Rien målade det som fångade hans fantasi, allt från männskor, djur, tomtar, troll och landskap. Han sa själv att det inte fanns inga meddelanden i hans verk utan målningen var bara en representation från hans fantasi.

“I use my talent to show to people how brilliant a hare can jump, how lovely the dear Lord created evenings and sunsets or blizzards or storms or snow or a roe feeding her fawn. That’s my favorite joy.”

Rien fann inspiration i Robert Abbett och Bruno Liljefors verk, dessa två konstnärer målade nästan uteslutande djur.