Jenny Nyström

Jenny NyströmJenny Nyström föddes den 13 juni 1854 i Kalmar och dog den 17 januari 1946 i Stockholm. Hon var en svensk konstnär och illustratör och är mest känd för sin bilder på julkort och bonader. Hon har på ett sett gett tomten ett ansikte för oss svenskar.Familjen flyttade till Göteborg när Jenny var åtta år och där gick hon i skola. 1865 började hon på Göteborgs Musei-, Rit- och Målarskola (nuvarande Konsthögskolan Valand), under åren 1873-1881 var hon elev på Konstakademin i Stockholm. Hon var den första kvinna som vann akademins tävling och fick därmed stipendium att vidareutbilda sig i Paris, hon var där mellan 1882 och 1886.

Det som fick henne att bli riktigt känd i Sverige var två dikter skrivna av Viktor Rydberg som hon gjorde illustrationer till. “Lille Viggs äventyr på julafton” och “Tomten”. Jenny sa själv att hon inte visste var tomtens drag kom ifrån utan hon bara tyckte att han skulle se ut på ett visst sätt.
Hon hade lyckats att göra Tomten till varken en vacker gubbe eller till ett vidunder av fulhet och den snälle svenske julklappsutdelande tomten var född.
Dessutom sa hon att vår svenska jultomte ska vara gråklädd, inte rödklädd som kom med den amerikanska tomten med Coca Cola i spetsen.

1322424