Magi runt julen

Förra var tiden kring jul laddad med magi och många saker man gjorde på julafton och juldagen spelade roll det kommande året trodde man.

Om man ville veta vem man skulle gifta sig med kunde man under julafton gå ut och bära hästens sele. För att få se sin nästkommande är bäst om man inte känner till det utan att någon skickar än ett hämta selen. Det är viktigt att man är tyst hela tiden när man hämtar och sedan bär selen.
Ett annat sätt att se sin nästkommande är att gå tre varv runt bostaden och hela tiden hålla handen vid väggen, när man tredje gången kommer förbi bron så möter man sin nästkommande.

På vissa platser kunde korna visa hur skörden kommande sommar skulle bli. Bonden skulle gå ut i ladugården på julkvällen och se om korna står eller ligger. Ligger de blir kornet kraftigt att det lägger sig ner, står korna blir kornet lätt och dåligt. Om inte alla korna betedde sig likadant kunde man tolka det som att det var osäkert hur det skulle bli med skörden.

Innan man gick och lade sig på julaftonskvällen skulle man låta maten stå framme på bordet och ett ljus vara tänt. Maten var tänkt till de som dött så de med skulle få smaka på julmaten och ljuset skulle hålla onda andra och andra väsen borta från gården det kommande året.

På juldagsmorgonen innan man far till julottan ska man ta ljuset som stått på bordet under julnatten. Gå ut med det och ställa det framför hästen och titta bak över hästen och genom selen. Då får man se vad som ska hända under året.

Efter julottan hade bönderna tävling om vem som kom hem först från kyrkan, den som vann skulle få sin skörd bärgad först kommande sommar.

Får du besök under julhelgen måste du bjuda på något för annars tar besöket med sig julglädjen och julfriden när de går.

Gav man djuren på gården något extra gott höll de sig friska hela året.