Lussekatter

250˚ i 8 – 10 minuter

50 g jäst
1 – 2 påsar saffran
½ tsk Kardemumma (malen)
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
250 g kesella 1%
½ tsk salt
1½ – 2 dl socker
1 ägg
1 ½ dl russin
1½ l vetemjöl

Smält matfettet, håll på mjölk och värm till 37°. Smula jästen i en bunke och slå degvätskan över. Tillsätt kesella, salt, socker, saffran, kardemumma och rör ihop. Blanda i så mycket mjöl att degen blir smidig och släpper från bunken. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa under bakduk i 1 timme (dubbel storlek)

Arbeta degen under ett par minuter. Häll ut den på ett lätt mjölat bakbord, forma lussekatter och lägg de på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa igen under bakduk till knappt dubbla storleken (25 – 45 minuter) Pensla med uppvispat ägg och dekorera med russin.

Grädda i 250° i 8 – 10 minuter
lussekatter (1)

jultradition.se använder cookies för att kunna ge Dig en bättre upplevelsen. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng