Lussekatter

250˚ i 8 – 10 minuter

50 g jäst
1 – 2 påsar saffran
½ tsk Kardemumma (malen)
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
250 g kesella 1%
½ tsk salt
1½ – 2 dl socker
1 ägg
1 ½ dl russin
1½ l vetemjöl

Smält matfettet, håll på mjölk och värm till 37°. Smula jästen i en bunke och slå degvätskan över. Tillsätt kesella, salt, socker, saffran, kardemumma och rör ihop. Blanda i så mycket mjöl att degen blir smidig och släpper från bunken. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa under bakduk i 1 timme (dubbel storlek)

Arbeta degen under ett par minuter. Häll ut den på ett lätt mjölat bakbord, forma lussekatter och lägg de på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa igen under bakduk till knappt dubbla storleken (25 – 45 minuter) Pensla med uppvispat ägg och dekorera med russin.

Grädda i 250° i 8 – 10 minuter
lussekatter (1)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.